محل تبلیغات شما

در مورد زندگی "اصیل" و زندگی "عاریتی" دیدگاه های متفاوتی وجود دارد و هر اندیشمند و فیلسوفی با توجه به جهان بینی ای که داشته، آن را تعریف کرده است. اگر بخواهیم خیلی ساده و کلی نگاه کنیم زندگی اصیل یعنی زندگی ای که در آن خود شخص تصمیم گیرنده اصلی است. شخص در زندگی اصیل، هیچ کاری را بدون اینکه در مورد انجام دادن یا انجام ندادنش پیش خود فکر کند و درستی و نادرستی آن را ارزیابی کند، انجام نمی دهد. در مقابل، زندگی عاریتی به آن نحوه ای از زیستن اشاره می کند که تصمیم گیرنده اصلی خود شخص نیست، کس دیگری است. این کس دیگر می تواند یک فرد، یک سازمان یا یک ایدیولوژی باشد. در زندگی عاریتی، شخص یک مقلد است که حرکات دیگران را میمون وار تقلید می کند و هیچگونه ارزیابی شخصی از اوضاع و احوال زندگی خود نداد.

مصطفی ملکیان، روشنفکر ایرانی به نقل از کتاب هستی و زمان هایدگر؛ یاوه گویی، فضولی و سردرگمی را سه خصوصیت بارز زندگی عاریتی می داند.   

این موضوع را به خاطری یادآور شدم که بگویم متاسفانه در افغانستان اکثرا زندگی ما عاریتی است. صفحات فسبوک که به قول استاد فیروزپور آیینه قدنمای افغانستان است، پر است از یاوه گویی، فضولی و سرک کشیدن به زندگی شخصی یکدیگر و نوشته هایی که مملو از نشانه هایی سردرگمی یک نسل تحصیل کرده است. همه ساله صدها تن دانشجو از رشته های طبابت، ریاضیات، علوم ی، رومه نگاری، زراعت، اقتصاد، کمپیوتر ساینس و . سند فراغت می گیرند ولی آنچه در فسبوک می نویسند همه یا ی اند یا دینی. به مشکل می توان یک مطلب مربوط به زراعت را در فسبوک یک دانش آموخته زراعت و یک مطلب اقتصادی را در صفحه یک دانش آموخته رشته اقتصاد پیدا کرد. این در حالی است که صفحات ما پر است از ابراز نظرهای ی به صورت کل و دینی با توجه به زمان؛ محرم، رمضان، حج و .

آنچه برای ما اهمیت دارد ابراز نظر کردن است، بدون اینکه به محتوای آنچه می گوییم دقت کنیم و ببنیم چقدر با واقعیت فاصله داریم. این سخن گفتن بدون محتوا و بدون دلیل روشن ترین مصداق یاوه گویی است.

در مورد سرک کشیدن به زندگی دیگران و فضولی که نیازی به توضیح نیست و همه روزه به ده ها مورد بر می خوریم.

و سخن آخر اینکه ما نسل سردرگمیم، سردرگم به تمام معنا. نه خود را می شناسیم، نه جامعه را می شناسیم و نه می توانیم منافع و نیاز های خود را تشخصی دهیم.این سردرگمی را می توان در واکنش جوانان افغانستان در قبال انتخابات ریاست جمهوری و در این اواخر مسئله صلح به وضوح دید. هر کسی حق حمایت از نامزد مورد نظرش را دارد و هیچ کسی نمی تواند کسی دیگر را مجبور به حمایت از نامزد مورد نظر خود کند. ولی شرم آور است که ما در چنین شرایطی که وجود رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی فرصت کافی برای شناخت افراد ایجاد کرده است، بدون تامل و فقط به این دلیل که چون آقای فلانی از فلان تیم حمایت کرده است، ما نیز حمایت کنیم.

برای اینکه دل دوستان دیگر نرنجد، این سخنم را فقط برای هزاره ها می­گویم. چهره های بزرگ ی هزاره در طول این هفده سال نشان دادندکه هیچ کدام نه ظرفیت ی لازم را دارند و نه مردم برای شان پشیزی می ارزد. ما که این همه داد از دانایی و آگاهی می زنیم، اگر واقعا این آگاهی به گفته علی امیری یک توهم نیست، چرا در زندگی ی و اجتماعی ما تغییری نمی آید. آگاهی روشنی بخش است و انسان را در اتخاذ تصمیم درست و عاقلانه کمک می کند ولی اگر این آگاهی یک توهم باشد، هیچ تغییری در زندگی ما به وجود نمی آید.

بیایید در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو ـ اگر برگزار شدـ برای ت مداران و تکه داران قومی ثابت کنیم که هزاره ها دیگر بانک رای ندارند. رای هزاره فقط با برنامه هایی بدست می آید که منافع ملی افغانستان را در بر بگیرد. کسی می تواند رای هزاره ها را در انتخابات با خود داشته باشد که برای محرومیت زدایی از هزارستان برنامه داشته باشد. موجودیت یک معاون سمبولیک که فقط معاش بگیرد چه دردی از این مردم را دوا می کند.

 اینکه بهسود برای چهارمین بار ولایت می شود، اینکه توتاپ از مسیر اصلی خود خارج می شود، اینکه زندان جغرافیایی هزارستان با گذشت هر سال تنگتر میشود، اینکه هر روز نا امنی در هزارستان گسترش می یابد، عامل اصلی این همه حکومت نیست؛ خود ما هستیم. ما در میدان عمل نشان دادیم که برای ما مهم نیست نامزد ریاست جمهوری کیست، چه سابقه ای دارد و چقدر می تواند برای آینده افغانستان مفید باشد. کافی است آقای فلانی معاون دوم باشد، ما به هرچه گذشته ای که هست پشت پا می زنیم.

یک رییس جمهوری فقط زمانی درست کار میکند که احساس کند هیچ شانس پیروزی جز خدمت کردن به مردم ندارد، و این زمانی تحقق می یابد که بانک رایی وجود نداشته باشد. معیار رای فقط خدمت باشد.

سخیداد مهدی یار

هند، دوم فبروری 

 2019

به مناسبت چهارمین سالگرد شهادت تبسم

آزادی بیان در افغانستان

نشانه های خود کوچک پنداری

زندگی ,یک ,کند ,اینکه ,های ,فقط ,را در ,هزاره ها ,می کند ,در زندگی ,می تواند ,انتخابات ریاست جمهوری ,یاوه گویی، فضولی

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

موسیقی